Ο futurist ή στα ελληνικά μελλοντιστής Δημήτρης Δημητριάδης μιλάει στον Στέλιο Παρρή για τις future studies (σπουδές του μέλλοντος) και το βιβλίο οδηγό χρήσης για το μέλλον της ανθρωπότητας «2049».
Ο Δημήτρης Δημητριάδης, αφοσιωμένος στην «εξερεύνηση» του μέλλοντος, ειδικός στον σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναλύει τις πιο δυνατές τάσεις της εργασίας και τα ρομπότ.
Τι γίνεται σήμερα όταν δίνουμε πρόσβαση στη γνώση στα σημερινά παιδιά; Θα πάρει το ΑΙ τις δουλειές μας; Ο Δημήτρης Δημητριάδης μιλάει για το βασικό skill της ανθρωπότητας, το ΑΙ, τα σημερινά παιδιά Generation Α, τη μελέτη των τάσεων και το ΙΑ (Intelligence Augmentation) δηλαδή πώς μπορούμε να επαυξήσουμε τη δική μας νοημοσύνη και να έχουμε ποιοτικότερο χρόνο γι' αυτά που έχουν αξία.
«Ο άνθρωπος ως ον θέλει να αποφύγει το "friction", δεν θέλει καθόλου την τριβή, θέλει να πάει προς την άνεσή του, ο εγκέφαλος του λειτουργεί έτσι, γιατί η εξελικτική πορεία δεν χρειάζεται αυτό το skill για να πάει παρακάτω. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθει να ξεμαθαίνει, το re-skilling, up-skilling, cross-killing, δηλαδή να μαθαίνω νέες δεξιότητες, να προσαρμόζω τις παλιές δεξιότητες με καινούργια εργαλεία, να αλλάξω λίγο τον τρόπο που σκέφτομαι με νέες προϋποθέσεις, αυτή είναι η μεγαλύτερη δεξιότητα που θέλουμε να μάθουν και τα παιδιά και οι ενήλικες για να προσαρμοστούν, όταν έχουμε εκθετικές τεχνολογίες που έρχονται με ταχύτητα φωτός.»
Ο Δημήτρης Δημητριάδης μιλάει για το βιβλίο «2049 -Οδηγίες χρήσης για το μέλλον της ανθρωπότητας» και τον σκοπό του:
«Το 2049 είναι το σημείο που σταματούν όλες οι μελέτες»
«Σκοπός είναι να φτιάξουμε ένα εγχειρίδιο επιλογών που να σε προετοιμάζει για την αβεβαιότητα ως συνθήκη προόδου.»